Sezon grzybowy trwa nie tylko w polskich lasach, ale również w polskich mediach, które rozpisują się na temat najlepszych miejscówek do poszukiwania grzybów i smacznych sposobów ich przyrządzania. My natomiast poruszymy temat grzybów jako smacznego i pożywnego zamiennika dla…mięsa.

Zdrowe, ekologiczne i obłędnie smaczne: grzyby jako mięso

O tym, jak smaczne są grzyby, nikogo nie trzeba przekonywać. Polacy lubią jeść grzyby w dziesiątkach postaci. Co więcej, sięgają po nie zarówno mięsożercy, jak i weganie. Grzyby są doskonałym zamiennikiem dla mięsa ze względu na swoją budowę i smak.

Odpowiednie przyprawy sprawią, że grzyby mogą doskonale zastępować mięso na talerzu, smakując jednocześnie tak samo lub lepiej. Ze względu na dużą zawartość białka grzyby są idealnym odpowiednikiem mięsa również pod względem odżywczym. Warto jednak pamiętać, że w grzybach nie ma chemii i antybiotyków, którymi szprycowane są zwierzęta, a następnie ich mięso.

Właśnie ze względu na pewne zmiany, których przyczyną jest powszechność żywności przemysłowej, coraz częściach zachęca się ludzi do zrezygnowania ze spożywania mięsa ze względów zdrowotnych.

Lecznicze właściwości grzybów

Grzyby to niezwykle ważny element ekosystemu. Produkują dwutlenek węgla niezbędny do fotosyntezy roślin, a jednocześnie pochłaniają i rozkładają trujące substancje. W przypadku niszczycielskiej działalności człowieka to właśnie grzyby stają się naszą nadzieją na ocalenie. Natura doskonale wiedziała, co robi!

Grzyby są ratunkiem dla natury i źródłem wielu wartości odżywczych dla człowieka. Wysoka zawartość istotnego dla ludzkiej budowy białka, do tego potas, selen fosfor i mnóstwo witamin. Głównie z grupy B i D. Badania naukowe potwierdził, że grzyby pomagają w walce z chorobami układu krążenia, zapobiegają chorobom nowotworowym, a także zwalczają wirusy, grzyby i bakterie. Słyną również ze swoich właściwości przeciwzapalnych.

Badania nad niesamowitymi właściwościami grzybów wciąż trwają. Dotychczasowa wiedza wystarczy jednak, by docenić te niepozorne leśne przysmaki. Pamiętajmy, że grzyby, nawet te niejadalne dla ludzi, są bardzo ważne. Dlatego nie wolno ich niszczyć.