Ogórki kiszone i ogórki konserwowe to najpopularniejsze dodatki do wielu polskich dań. Obie formy przyrządzania ogórków mają swoich zwolenników i przeciwników — kwestia smaku. A jak jest z właściwościami zdrowotnymi? Podpowiadamy, jaki sposób przyrządzania ogórków jest zdrowszy.
Ogórki kiszone — mnóstwo korzyści i pyszny smak
Zapewne wielu z Was zdaje sobie sprawę z faktu, iż ogórki kiszone są nieporównywalnie zdrowsze od ogórków konserwowych. Mają również więcej korzystnych właściwości niż ogórki surowe — nie niszczą witaminy C i stymulują procesy trawienne. Wszystko to dzięki procesowi naturalnej fermentacji, która zapewnia również specyficzny, uwielbiany przez wielu smak. Kwaśne ogórki kiszone zawierają wiele witamin i minerałów, a przy tym są lekkostrawne. Ich niska kaloryczność sprawia, że znakomicie sprawdzają się w diecie osób chcących stracić na wadze. Na koniec warto wspomnieć o zbawiennym wpływie ogórków kwaszonych na stan flory bakteryjnej jelit. A o jelita warto dbać, ponieważ nie bez powodu jelita określa się mianem drugiego mózgu.
Ogórki konserwowe — fantastyczny smak
Ogórki konserwowe mają nieco łagodniejszy smak z delikatną nutą słodyczy. Smak jest największą zaletą ogórków konserwowych, gdyż nie mają one tak wielu korzystnych właściwości zdrowotnych, jak ogórki kwaszone. Zalewa z octu z dodatkiem cukru i przypraw co prawda nie zabija witamin obecnych w ogórkach, ale dodaje im kaloryczności. Spożywając ogórki konserwowe, jemy również cukier, dlatego tego rodzaju ogórki nie są zalecane osobom chorującym na cukrzycę. Dla zachowania równowagi najlepiej spożywać ogórki kwaszone i konserwowe na zmianę. Oba rodzaje mają wspaniały smak i są dobre dla zdrowia.